Recenze: Ztracené Legendy - Kořeny

05.11.2023 16:36

Ztracené legendy: Kořeny (Martin Vavruša)

„Ne, můj drahý Aryve… Nejsem tvá zesnulá matka. Jako bych však byla. Celý život na tebe i na tvého otce dohlížím a mám velkou starost o vaše blaho. A tvého otce znám dokonce ještě déle, než jak dlouho by ho mohla znát tvá matka, kdyby stále žila. Setkali jsme se před osmnácti lety a ihned jsme v sobě našli zalíbení. Daleko větší, než je jen láska.“

 

Autor recenze: Jindřich Martínek

Po čtyřech příbězích z kontinentu Nakryl se čtenářům autor rozhodl ukázat příběh který formoval základní pozadí Aryvitu a ostatních států v jeho světě. Příběh, který čtenáři znají převyprávěně z první trilogie je zde představen novýma očima. Co od tohoto vyprávění můžeme čekat?

Jedná se o text rozdělený na dvě části, první nám ukazuje příběhové pozadí, první vystoupení tzv. černé magie, a druhá část se již plně věnuje interakci magie a Aryva.

První vyprávění je prologem, který nás má přenést do dané doby. Svět je obýván monstry proti nimž lidé nemají ochranu – magie existuje, avšak jen v původní, pro boj méně užitečné formě. Aryv a jeho otec přivádí Nakrylu novou sílu, která však může přinést civilizaci nejen bezpečí ale i zkázu.

Co se postav týče, tento příběh je „Aryv show“. Ostatní postavy většinou spíše působily jako kulisy ve světě, který je Aryvem měněn k obrazu svému. V předchozích příbězích jsme pozorovali dobrodružství a putování skupin postav, zde většinu dobrodružství absolvuje tento antihrdina sám. Spojence má, často jsou to však služebníci jeho moci – Černé Magie – nikoliv jej samotného, a v několika chvílích se jej i pokouší svrhnout – neúspěšně. Nakonec Aryv vytvoří delikátní plán, jehož výsledek jsme mohli vidět ve třetím díle původní série.

Vyprávěný příběh nám představuje základní schémata v nichž se příběh odehrává i v dalších knihách. Máme zde magii, svět ve zdánlivě středověké technologické úrovni, draky – vše co bychom v pravé fantasy čekali. Zajímavé bylo ztvárnění „bohyň“ které se snaží příběh ovlivňovat. Byly popsány správně nadlidsky, jejich vnímání světa a jejich chování je vzdálené tomu lidskému. Někdy mi však přišlo, že Temná měla až moc velkou shovívavost k Aryvovi.

Příběh počátku nakrylských dějin byl odvyprávěn a já jsem velmi zvědav zda a jaké další příběhy nám autor v tomto světě povypráví! Do budoucna bych však rád viděl větší skupinu postav, jejichž interakce mezi sebou si budeme moct vychutnávat – tak jako v mém doposud nejoblíbenějším druhém knižním díle z tohoto světa.

Příběh: 7/10                                                               Postavy: 5/10

Jazyk: 8/10                                                                Vystavění světa: 6/10

Logika: 8/10                                                              Nápaditost: 8/10

Celkem: 8/10